Mia Öhrns Lusselångpanna med äpple och mandelmassa

Receptet kommer från Mia Öhrn

Lusselångpanna med äpple och mandelmassa
Ett sätt att få underbart goda och saftiga lussebullar är att späcka dem med massor av fyllning och grädda dem sammanskuffade i långpanna.
Har du gott om tid på dig behöver du inte ljumma upp mjölken, med kall mjölk tar det lite längre tid för degen att jäsa, men i gengäld blir bullarna mer smakrika.

Cirka 16-18 bullar
Deg

25 g jäst
8,5 dl (510 g) vetemjöl
1 krm salt
2,5 dl mjölk
1 kuvert (0,5g) saffran
0,5 dl strösocker
75 g rumsvarmt smör
1 ägg

Fyllning

75 g rumsvarmt smör
2 tsk kanel
75 g mandelmassa
1 litet äpple, cirka 125 g
1 ägg till pensling
Pärlsocker till dekor

1.Smula ner jästen i en stor degbunke.
2.Mät upp och blanda mjöl och salt.
3.Ljumma upp mjölken till fingervärme.
4.Stöt saffranet fint tillsammans med lite av sockret och rör ut i mjölken. Häll mjölken över jästen och lös upp den. Tillsätt även mjölblandningen, resten av sockret, det mjuka smöret och ägget. Arbeta ihop till en deg och knåda degen ordentligt, gärna 5-10 minuter i hushållsassistent eller för hand. Låt degen jäsa övertäckt i minst 40 minuter.
5.Rör under tiden ihop smör och kanel till fyllningen.
6.Kavla ut degen till en rektangel, cirka 1 cm tjock, på mjölat bakbord. Bred på kanelsmöret och riv över mandelmassan. Riv äpplet, låt eventuellt vätskan rinna av och strö sedan över degen.
7.Rulla ihop degen och skär rullen i tjocka skivor. Lägg bullarna med lite mellanrum i en smord ugnsform, cirka 20 x 30 cm. Låt jäsa övertäckt i cirka 40 minuter. Pensla bullarna med uppvispat ägg, strö över pärlsocker och grädda i mitten av ugnen i 200°C i cirka 20-25 minuter.